top of page

SOBRE MI

ESCULTURA

PINTURA

DISSENY GRÀFIC

Títol d'Arts i Oficis:  ESCULTURA (1978-1983)

Escola Massana

Els meus estudis d’escultura, i el meu interès per la creació artística, per l’Espai i la Matèria fan que l’any 1983 entri a formar part del taller d’escultors, pintors i escriptors  TALLER  USQUAM.

A partir de l’any 1988 decideixo muntar un taller propi, on preparar les meves exposicions i experimentar tot tipus de tècniques i materials i en el qual encara avui dia hi estic treballant .

La meva investigació artística comença amb materials més contundents com poden ser la fusta i el ferro, però cada vegada més cerco la lleugeresa dels materials i  treballar a partir de transparències, textures, colors,  elements que m’ofereix la Natura.  A partir d’ aquí, a 1993 començo a experimentar amb la fibra de cel·lulosa de diferents vegetals : tècnica de l’ART-Paper:  laminacions, textures amb pasta de paper  per trobar nous llenguatges artístics, i els intento introduir en el mon del pla i del volum.

LA CASA DEL PAPER (2006):

A partir de l’any 2006 creo la meva pròpia escola- taller d’Art paper, on a més d’atendre al públic a la botiga realitzo cursos d’elaboració artesanal del  paper i realitzo la meva obra.

FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

- Participació activa en cursos d’expressió  d’en Georges Laferrière  (pedagog canadenc) i Josep M. Font (cap del dep. d’Animació i expressió de la Fundació Pere Tarrés).

- Curs de Creativitat i Animació Terapèutica a la Fundació Pere  Tarrés. (gener 1997. Curs de 20 h.).

- Cursos de realització i experimentació de tècniques de paper amb especialistes internacionals al Molí paperer de Capellades:

 1. “Noves tècniques de treball amb fibres de cel·lulosa en medi aquós” amb l’artista Salvador Alibau;

        ( juliol 2000. Curs de 16 h.)“.

 1. Treball tridimensional en Art-paper” per l’especialista  Elaine Koretsky, una de les persones més acreditades internacionalment en el camp de la investigació de l’Art-paper i el “PULP-SPRAY” (tècniques d’aplicació del paper per a la realització de volums).(Setembre 2000. Curs de 24 h.)

 2. “Innovació en el paper fet a mà per a obra gràfica”, desenvolupament i experimentació de les possibilitats tècniques. Curs impartit per l’artista Estadunidenc Laurence Barker que al gener de 1963 va establir per primer cop un taller estable de fabricació de paper en una universitat nord-americana (ha treballat amb artistes com Roy Lichtenstein, Jasper Johns, Joan Miró, Eduardo Chillida o Antoni Tàpies...). (Juliol 2001. Curs de 24 h.)

 3. “Restauració de paper” Domènec Palau (ex-restaurador de la Biblioteca de Catalunya, cap del taller de restauració de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona).(Març 2002. Curs de 20 h. a la biblioteca de la Universitat de Barna.)

 4. “Paper oriental”amb Noni Lazaga. Artísta que ha residit llargues temporades a Mino (Japó) per l’estudi del Washi.  Autora del llibre “Washi el papel Japonés”. (juliol 2005. Curs de 20 h. Molí paperer de Capellades)

 5. “L’Inshu Washi,paper Japonès” amb Shingo Nishimura i Tsuyoshi Nakahara. (mestres paperers de la regió de Tottori, Japó). 2006

 6. “ Marques d’aigua, la nova dimensió de l’art-paper”  amb Gangolf   Ulbricht. 2007

 7. “Tècniques d’escriptura amb fibra de cel·lulosa” amb Míriam Londoño. 2007

 8. “El llibre d’artista” amb John Gerald. Tècnica del pulp- painter 2008

 9. “Curs d’Inshu Washi” paper Japonès amb Shingo Nishimura, Tsuyoshi Nakahara i fill. (mestres paperers de la regió de Tottori, Japó). 2010

 10. “Sumi-e, pintura japonesa”  amb María Eugenia Manrique. Diferents cursos de 40 h. 2010/11/12.

 

He estat membre del IAPMA (International Association of Hand Papermakers and Paper Artists). Associació internacional de fabricants i artistes del paper.

EXPERIÈNCIA LABORAL

 • Publicista i dissenyadora gràfica (1981-1989) maquetació de llibres, revistes, fulletons,... muntatge d'originals, creació de portades, logotips, pòsters, ... i il·lustracions de contes, audiovisuals,....(llibre commemoratiu de la Cambra de Comerç, El llibre del cava de Freixenet, El llibre de la pell, llibre commemoratiu de la Kraft, revista de la Caixa de Pensions, llibres per a la casa Kodak, campanya Grec...)

 • Mestra de creativitat i tallers de plàstica en diferents centres. Tallers, cursos, i monogràfics ( “Llenguatges expressius“ “tècniques expressives per l’educació de la creativitat en el lleure”, “tècniques, materials i recursos per a mestres”

 • Centre Cívic el Coll (1994-1996).

 • Esport 3: Tallers d’obradors (1995-1997).

 • Fundació Pere Tarrés. Departament d’Animació i expressió en l’àmbit de    plàstica de l’Institut de Formació. (1998-2008)

 • Escola Blanquerna. Facultat de psicologia, ciències de l’educació i    l’esport. Realització del curs d’escultura i volum en l’escola d’estiu. 2004.(20 h.)

 • Directora i responsable de la formació i producció de l’escola – taller d’art paper: “La casa del paper”. Barcelona. (Des de 2006). Direcció i realització de cursos monogràfics sobre el paper. Creació d’obra artística personal.

 • Altres projectes

 • Participació en el programa de Reminiscència de la Fundació La Caixa: “visites guiades per a familiars i malalts d’Alzheimer” , exposició “Cent anys de passió Blaugrana” a la Casaramona  (estiu 2000). Realització de les propostes plàstiques sensorials de les visites i acompanyament dels malalts.

 • Projecte pedagògic i l’elaboració del Bestiari en cartró pedra per al casal de joves de Polinyà. Tardor 2004

 • Curs de Bestiari i Gegants a Valls pel programa de la FESCAT. (18 h.) hivern 2004.

 • Treball en el programa Europeu per a la Gent Gran de “caixes d’Història de vida” de la Caixa de Catalunya. Disseny de l’exposició itinerant per  ciutats Europees.

 • Projecte cultural de la GENERALITAT de recuperació i creació de tradicions catalanes. Elaboració conjunta amb la gent del poble de Quart de capgrossos.

 • Tallers creativitat en hospitals de dia, salut mental.

EXPOSICIONS

 • 1985 Col·lectiva d’escultura USQUAM a Lleida.

 • 1986 Col·lectiva d’escultura USQUAM a Cadaqués. Nova galeria USQUAM.

 • 1988 Exposició d’escultures  a partir d’un element comú (ribot) "Ribots Apart" per a quaranta artistes escultors catalans a la Sala “Plaça Catalunya” del Passeig de Gràcia de Barcelona. Itinerant per Catalunya. Organitzada per la “Fundació La Caixa”.

 • 1993 , juny, "Ombres d'una Terra" Exposició de relleus elaborats amb pasta de paper i elements naturals a partir de 20 poemes de Salvador Espriu del Llibre de Sinera. Encàrrec realitzat conjuntament  amb l’Obra musical “En la sequedat de la terra”, amb el músic i compositor contemporàni  Josep Margarit, per a la celebració del XXV aniversari de la Coral Sinera de Barcelona. Lluïsos de Gràcia, Barcelona.

 • 1997, maig “Paper creatiu i natura”. Exposició de relleus de paper fet a mà i elements naturals  per a la galeria de l’escola d’art Traç.

 • 1998 “Paper fet a ma”. Exposició de relleus a la sala del C.S.P. Erasme Janer. Ajuntament de Barcelona.

 • 2000 “ El paper”. Exposició en sala particular. Carrer Marià Cubí de Barcelona.

 • 2002   “La pell i el paper” Musée du Pays et Val de Charmey. Suïssa.

 • 2004-05  Exposició i venda al « Merc-art » de Calaf .  Nadal.

 • 2006 Exposició col·lectiva : Centre Artesania Catalunya. Barcelona. “Del poble a la ciutat”.

 • A partir del 2007 Exposició permanent a la sala de “La casa del paper” Poble Espanyol de Barcelona

 • 2009. Exposició col·lectiva sota el títol “La tardor de l’art” a la galeria Gal-gallery de Barcelona.

 • 2010 Octubre. Exposició individual: “Viatge pels quatre Mons” a la Galeria Júlia Karp de Barcelona.

 • 2010 Novembre. Exposició individual: “Viatge pels quatre Mons” a la Galeria Paspartú de Barcelona.

 • 2012 Gener. Exposició individual: “Viatge pels quatre Móns II” a la Sala d’exposicions Centre Ateneu Fort-Pienc de Barcelona.

 • 2012 Febrer. Exposició individual: “De la vida i de la mort” a la Galeria Paspartú de Barcelona.

 • 2014 Novembre. Exposició d’obres de Sumi-e al Centre Cívic Banyoles i a l’Espai Haikú de Barcelona

bottom of page